Cold Start Engine 'rattle' (1.0)

Faults and Technical chat for the Hyundai Kona
davrob36
Posts: 34
Joined: Tue Jun 25, 2019 8:37 pm
Location: Colchester,Essex UK

Re: Cold Start Engine 'rattle' (1.0)

Post by davrob36 » Sat Feb 22, 2020 3:46 pm

Hi moonwalker. My Kona 1.0ltr is now !yr old and due its !st service next month and covered only 3500mls. I carried out an oil / filter change myself at 6mths using genuine parts.
Not having the grinding noises that you and Bert experienced I do get very intermittently the rattle from the timing chain on start up after you've done a few miles and go back to it approx half an hour.
So it seems the norm and looks like we shall have to put up with it as long as its not doing any internal damage.
Its a shame as I'm very pleased with the car and is far superior to Vauxhalls which I have worked with all my working life in a Vauxhall Service Dept Franchise.
Keep in touch folks

the_moonwalker
Posts: 16
Joined: Thu Sep 05, 2019 6:39 pm
Location: Spain

Re: Cold Start Engine 'rattle' (1.0)

Post by the_moonwalker » Mon Feb 24, 2020 4:34 pm

Well, my timing chain and tensioner are replaced. The rattle on startup is still there, but the grinding sound disappeared. Let's hope it stays like this. :-)
Greetings to all you Hyundai and KIA drivers.

nicosimao
Posts: 2
Joined: Sun Aug 30, 2020 8:41 pm

Re: Cold Start Engine 'rattle' (1.0)

Post by nicosimao » Sun Aug 30, 2020 8:53 pm

Hello everybody,i think i was unlucky because didnt saw this post before buying my new Kona, right now having the same issue, when i start up the car and even when im driving it. Going to the dealer, hope for the best. Im already disapointed with Hyundai something like this happening to a brand new vehicle.

Smudge1837
Posts: 4
Joined: Thu Sep 03, 2020 2:38 pm

Re: Cold Start Engine 'rattle' (1.0)

Post by Smudge1837 » Thu Sep 03, 2020 2:45 pm

Hi, yes my kona suffers from the same thing. I also have a motor trade background and I to have bn fobbed off at my local hyundai dealer. In fact I've just spoken to them about it.
They inform me that yhe kona is normally noisy on start up, so all is OK. Maybe take a video of it at start up.
It also has a few other issues, all rear reverse sensors faulty, but I need to repair the scratch on the bumper b4 they will do anything.
Also the radio keeps cutting out, but no fault found. Also take a video of it.

nicosimao
Posts: 2
Joined: Sun Aug 30, 2020 8:41 pm

Re: Cold Start Engine 'rattle' (1.0)

Post by nicosimao » Thu Sep 03, 2020 5:12 pm

Smudge1837 wrote:
Thu Sep 03, 2020 2:45 pm
Hi, yes my kona suffers from the same thing. I also have a motor trade background and I to have bn fobbed off at my local hyundai dealer. In fact I've just spoken to them about it.
They inform me that yhe kona is normally noisy on start up, so all is OK. Maybe take a video of it at start up.
It also has a few other issues, all rear reverse sensors faulty, but I need to repair the scratch on the bumper b4 they will do anything.
Also the radio keeps cutting out, but no fault found. Also take a video of it.
Thanks for the advice, already made a couple of videos too show them. Since i found this topic been a litle worried if is something bad.
lets see.

Smudge1837
Posts: 4
Joined: Thu Sep 03, 2020 2:38 pm

Re: Cold Start Engine 'rattle' (1.0)

Post by Smudge1837 » Sat Sep 05, 2020 10:32 am

After my trip to the main dealer yesterday where they found no fault at all for any of the problems brought to their attention. Today I've started up the kona to find the rattle has gone, the reverse sensors are working with no warning on dash saying check system and the radio is working fine. How strange is that. These problems were there every time I used the car. Spooky but the dealership did charge me £60 for the privilege, thanks hyundai

the_moonwalker
Posts: 16
Joined: Thu Sep 05, 2019 6:39 pm
Location: Spain

Re: Cold Start Engine 'rattle' (1.0)

Post by the_moonwalker » Sat Sep 05, 2020 12:59 pm

The rattle on startup is a normal thing on these 1.0 tgdi engines. But the grinding sound while driving is not. You should pay attention to this sound, because it could be the timing chain or the timing chain tensioner that need to be replaced. This was the case on my KIA with a 1.0 tgdi petrol.

Post Reply